نکات و توصیه های مهم پیشگیری از رخداد حوادث، مبتنی بر شواهد علمی و آکادمیک
سرویس مدرسه
اگرچه نهادهای مربوطه، قوانین خاصی در این خصوص، تدوین و تصویب کرده اند، اما از آنجا که ایمنی دانش آموزان در سرویس مدارس یکی از نگرانی های بزرگ جامعه به ویژه والدین است، لازم است نکات ایمنی به شکل ویژه ای توسط نهادهای مربوطه، رانندگان سرویس ها، والدین و خود دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد.
در کشور ما سرویس مدارس شامل خودروی سواری، ون، مینی بوس و اتوبوس می باشد.
اولین و مهمترین نکته آن است که هر سرویس باید به تعداد صندلی خود، دانش آموز سوار کند. متاسفانه گاهی مشاهده می شود برخی رانندگان سرویس ها تعداد زیادی دانش آموز (حتی دو برابر گنجایش) را به طرز نامناسبی درون سرویس جای داده اند! توجه شود که در صورت بروز تصادف یا تغییر مسیر ناگهانی خودرو، چه دانش آموزان نشسته باشند و چه ایستاده، هیچ ضمانتی برای ایمن ماندن دانش آموز در این وضعیت وجود ندارد.
چند نکته:
- رعایت ظرفیت سرویس الزامی است. این مساله باید به طور جدی مورد توجه والدین و مسوولین مدارس باشد.
- هر دانش آموز باید قبل از حرکت کردن سرویس، در صندلی خود نشسته باشد.
- ایمنی دانش آموزان باید با تعبیه کمربند ایمنی به تعداد لازم توسط راننده و نظارت او بر استفاده حتمی و درست دانش آموزان، تأمین گردد.
- مدت حضور دانش آموز در سرویس باید منطقی باشد؛ یعنی راننده حق ندارد دانش آموزان مناطق مختلف و دور از هم را با یک سرویس پوشش دهد.
- راننده موظف است جهت رعایت بهداشت و جلوگیری از انتشار بیماریهای واگیر، مرتبا سرویس را نظافت نماید.
- باید به رفتار دانش آموزان بزرگتر با کوچکترها نظارت کامل صورت گیرد.
- در اتوبوس ها به ویژه زمانی که حامل دانش آموزان کوچکتر هستند، باید علاوه بر راننده یک فرد کمکی ، جهت نظارت و کنترل اوضاع حضور داشته باشد.
- والدین باید رعایت نکات ایمنی و رفتار فردی درون سرویس را به فرزند خود آموزش دهند. از جمله به آنها بیاموزند که هیچ وقت دست و سر خود را از پنجره خودرو خارج نکنند.
- برای سوار یا پیاده کردن دانش آموز راننده سرویس باید ، خودرو خود را در محلی مناسب و ایمن پارک کند و با صبر و حوصله از ورود تمام دانش آموزان به مدرسه یا خانه مطمئن شود. رانندگان به هیچ وجه نباید به بهانه نداشتن جای پارک یا ورود ممنوع بودن معابر و ... دانش آموزان را مجبور کنند در مکانی غیر ایمن، سوار یا پیاده شوند.
- توجه شود که بسیاری از سوانح، زمانی اتفاق می افتد که سرویس در محلی نامناسب متوقف شده است و راننده با بیان "عجله کن، زود باش و ..."، دانش آموز را در وضعیتی قرار می دهد که با عجله زیاد و بدون دقت، عرض معابر را طی کرده و متاسفانه بعضا منجر به بروز حوادث ناگوار می شود.
- رانندگان سرویس، مخصوصا خوردوهای ون، مینی بوس یا اتوبوس که دید کمتری از عقب خودرو دارند، باید هنگام دنده عقب حوالی مدارس، نهایت احتیاط را داشته باشند. با کمال تاسف، تا کنون در اثر این نوع بی احتیاطی ها، حوادث بسیار دلخراش و تکان دهنده ای رخ داده است.
- بهتر است رانندگان با اقدامات اولیه امدادی، آشنایی داشته باشند.
- لازم است صلاحیت رانندگان سرویس مدارس، توسط نهادهای مربوطه تایید شود و نظارت دوره ای و مرتب بر عملکرد آنان به ویژه در زمینه نکات ایمنی صورت گیرد.
منبع: کتاب «مصدومیت، قابل پیشگیری است»، نوشته دکتر مهدی شریف الحسینی، انتشارات عصر روشن بینی، چاپ اول: 1396
© استفاده از مطالب با ذکر منبع، بلامانع است